Hoogwaardige kwaliteit in een laagdrempelig jasje
Jaxie! groeit op dit moment nog steeds rustig door. Door de jaren heen is het altijd het meest belangrijk én het meest moeilijk geweest om collega’s te vinden die passen bij de manier van werken binnen de praktijk en die tevens het niveau aankunnen. Jaxie! werkt weliswaar op een laagdrempelige manier, maar Jaxie! is aan de achterkant véél en véél meer dan een gezellige knutselclub. Alle Jaxie’s moeten hoogwaardige kwaliteit weten te verpakken in een laagdrempelig jasje waarin het aan de kinderen, jongeren en hun ouders/verzorgers overgebracht wordt. Dat vraagt héél veel van mijn Jaxie’s en dat is niet iets dat je helemaal kunt leren. Dat zit in je of niet. Alle Jaxie’s, van behandelaar tot ondersteunende helden, zijn dan ook van onmiskenbaar belang voor de praktijk geworden en ik ben heel blij dat Jaxie! dat ook voor hen geworden is. Dat we samen een team vormen dat het juist normaal vindt om op deze persoonlijke, betrokken en belevingsgerichte manier te werken. Om zo te kunnen doen waar we ooit de opleiding voor zijn begonnen: het daadwerkelijk helpen van kinderen, jongeren en hun ouders/verzorgers om zo een daadwerkelijk verschil te kunnen maken op een kwetsbaar punt in hun leven. En daar ben ik zó ontzettend trots op! Dat na zoveel jaar vol groei en verandering deze basis van Jaxie! nog steeds staat als een huis! Ik hoop dat jullie allemaal bij jullie bezoek aan onze Jaxie! het vertrouwen vinden dat jullie nodig hebben om jullie een stapje verder op weg te helpen. En dat deze ervaring fijn en bijzonder voor jullie is. Voel je welkom! Jaxie-powerrrrrrrrrrrrrrrr!! Liefs van Janine
Van saai kantoorpand naar huiselijke praktijk
Na een aantal jaar kwamen er een aantal dingen samen, waardoor ik naar een andere praktijkruimte op zoek ging. Zo werd de wachtlijst voor de praktijk naar mijn zin te lang. En zelf had ik ook behoefte aan een collega om mee samen te werken en om elkaar te kunnen versterken. Daarnaast was ik kort daarvoor bevallen van mijn eerste dochter en had ik behoefte aan een praktijk die los stond van mijn persoonlijke leven. Zo kwam ik terecht bij het pand aan de vijfhuizenberg 189 in Roosendaal. Dit verbouwde ik met hulp van mijn man Joost en mijn ouders. Dat was mijn eerste project om van een saai kantoorpand een huiselijke praktijk te maken. Dat lukte en Jaxie! Orthopedagogische Praktijk ging hier verder. En vanaf nu, met collega’s die binnendruppelden!
Praktijkkamer in de slaapkamer
Ik ging bij deze 2 kinderen thuis aan de slag en al snel kwam hier via via een tweetal jongeren bij. Ik vond dit heel leuk om te doen, maar ik merkte ook dat ik mijn eigen ruimte en materialen miste om de behandelingen meer creatief en meer passend bij de belevingswereld van de kinderen en jongeren in te kunnen zetten. Ik woonde destijds op een flat, maar mijn ouders stelden graag een slaapkamer in mijn ouderlijk huis voor mij ter beschikking. Die werd omgebouwd tot een huiselijke en gezellige praktijkkamer waarbij ik ook veel gebruik maakte van de grote tuin die bij het huis hoorde. Via een contact bij een basisschool en een kinderarts die mij via mijn Mind Magic-project hadden gevonden, kwamen er steeds meer kinderen mijn praktijk binnengedruppeld. Als snel nam de groei “via via” een vogelvlucht. Rond de klok werkte ik in de praktijk om aan de vraag te kunnen voldoen: 5 dagen per week van ’s ochtends tot ’s avonds. Veel kinderen kwamen voorbij, de praktijk raakte gevuld met psychologische spelmaterialen, handpoppen, yogamatten, ontelbaar veel bussen met glitters, verf én… uiteindelijk ook met “praktijkpuppy” Sammy. Een grote wens van mij. Zo maakte ik in deze eerste jaren mijn meters binnen uiteenlopende problematieken en met uiteenlopende cliënten, systemen, scholen en verwijzers. Hiervoor deed ik buiten de cliënturen om ontzettend veel zelfstudie, had ik veel overleg met andere zelfstandige orthopedagogen en psychologen, kreeg ik supervisie van een GZ-psycholoog, volgde ik vervolgcursussen en leerde ik vooral door het opdoen van de vele ervaringsuren in het contact met de kinderen en jongeren die ik in behandeling kreeg.