Systeemtherapeut

Milou Steenks

Hoi, ik ben Milou! Na 12 jaar te hebben gewerkt bij een grote instelling in de jeugd-gehandicaptenzorg was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik heb lange tijd gewerkt op groepen voor kinderen die (tijdelijk) niet meer thuis konden wonen. Steeds vroeg ik me af hoe we de ouders, broers en zusjes of andere belangrijke personen beter konden betrekken. Ik ben daarna ambulant gezinsbehandelaar geworden, om die verbinding te kunnen maken en ouders mee te leren wat het kind op de groep aan het leren was. Toch voelde ik vaak dat er nog zoveel meer lagen onder zaten en zo ben ik de opleiding tot systeemtherapeut gestart. Dit is een vorm van psychotherapie en wordt ook wel gezins- en relatietherapie genoemd.

Als systeemtherapeut voel ik me als een vis in het water. Ik geloof erin dat een probleem altijd ontstaat binnen een bepaalde context. Daarmee bedoel ik dat er allerlei factoren van invloed kunnen zijn, zoals de leefsituaties en de onderlinge relaties. Maar ook omgevingsfactoren zoals school, buurt, religie of cultuur. Daarom bekijk ik het probleem vanuit de context en werk ik samen met belangrijke mensen in het leven van het kind. Ik vind het daarbij belangrijk om ook te kijken naar wat er goed gaat want er zijn vaak veel krachten in gezinnen te ontdekken! Ik ga er vanuit dat het gezin expert is en dat ik een tijdje mag invoegen om mee te denken waarbij het gezin zich vertrouwd en gezien mag voelen.

Ik woon samen met mijn man en twee kinderen in Breda, de parel van het Zuiden! Ik ben al mijn leven lang hockeyster: een sportieve uitlaatklep, maar de derde helft is zeker zo belangrijk. Daarnaast vind ik het heerlijk om aan te rommelen met onze kids, spelletjes te spelen of iets leuks te doen. Als het uitkomt kook ik graag uitgebreid, maar in het drukke leven met jonge kinderen komt dit er helaas te weinig van 😉

Tot ziens bij Jaxie!